Draadloze microfoons

Op het podium kan het soms erg onhandig zijn om instrumenten of microfoons te
hebben die vast zitten aan een snoer. De bewegingsvrijheid van de muzikant is beperkt
en er is ook nog het risico dat de muzikant over de draden struikelt. Bij presentaties en interviews ziet het er daarnaast ook een stuk beter uit als de spreker niet overal draden om zich heen heeft lopen.
Om deze redenen zijn er draadloze microfoons ontwikkeld. Volledig draadloos zijn deze microfoons overigens niet altijd, er loopt soms nog wel een snoer van de microfoon naar de beltpack die zich op het lichaam bevind, maar de bewegingsvrijheid is er in ieder geval al stukken groter door.
 
Bij draadloze microfoons word het signaal via radiogolven van een transmitter (zender) naar een receiver(ontvanger) verzonden. Vanaf de receiver word het signaal omgezet en gaat het signaal als geluid naar het mengpaneel. De zender is over het algemeen, of ingebouwd in de microfoon, of geplaatst in een beltpack. Via een audiokabel gaat het signaal bij de laatste dan vanaf de microfoon naar de beltpack.
De ontvanger staat meestal op het podium of dicht bij het mengpaneel.
 
Het signaal van de draadloze microfoonsets word zoals eerder gezegd verstuurd via radiosignaal. Dit gebeurt op vastgestelde frequenties. Deze Frequenties VHF (Very High Frequencies) of UHF (Ultra High Frequencies) zijn. UHF werkt beter dan VHF en heeft hierdoor de voorkeur.
Als er meerder mensen gebruik maken van draadloze systemen zal iedere gebruiken zijn eigen frequentie moeten hebben om storingen te voorkomen.
True Diversity ontvangers gebruiken 2 antenne’s en 2 tuners. Constant word er dan door de ontvanger zelf gekeken naar het beste signaal en gewisseld waar nodig. Hierdoor word de kans op onderbrekingen van het signaal zeer klein.
 
Draadloze microfoonsets zijn worden meestal onderverdeeld in handheld, lavalier, headset en instrument paketten
 
Handheld sets bestaan uit een normale zangmicrofoon met meestal ingebouwde zender en een ontvanger. Vaak is de microfoon een kopie van een al bestaande microfoon zoals de Shure SM58.
Line 6 heeft daarnaast ook een digitaal draadloos systeem bedacht waarbij de microfoon geen eigen klank heeft maar diverse andere al bestaande microfoons nabootst.
 
Lavalier sets maken gebruik van een klein dasspeld microfoontje dat op de borst word geplaatst en dan via een audio kabel verbonden is met een beltpack. Deze kleine onopvallende microfoonoplossingen worden vaak ingezet bij presentaties omdat het netter staat en gemakkelijker praat dan een microfoon die in de hand gehouden moet worden.
 
Headset microfoons werken via een headset die je achter de oren word geplaatst. De microfoon zelf gaat via een dun buigzaam metaal draadje richting de mond zodat daarin gesproken of gezongen kan worden. Headsets zijn met name populair bij sportactiviteiten zoals aerobic omdat ze goed stabiel op hun plaats blijven zitten zelfs als er veel bewogen word. Maar ook bij presentaties en op het podium worden headsets veelvuldig ingezet. Een artiest die veel gebruik maakt van headsets is Madonna.
 
Instument sets wijken iets af van de bovengenoemde draadloze systemen. Het signaal word net als bij de andere sets via radiogolven van een transmitter naar een receiver gestuurd, maar de instrument sets hebben geen eigen microfoons. Waar bij bijvoorbeeld de lavalierset een kabel vanaf het beltpack naar het lavaliermicrofoontje gaat, loopt er bij de instrument set alleen een kabel (vaak eindigend in een ¼” jackplug) vanaf de beltpack, deze gaat direct in de gitaar (of ander instrument) De intrumentset heeft dus eigenlijk geen microfoon, maar maakt gebruik van het instrument zelf.
 
Waar op te letten bij de aanschaf van een draadloze microfoonset?
  • Welk type microfoon heb je nodig? Beweeg je veel maar wil je je handen vrij hebben? Neem dan een headset
  • Moet het er netjes en onopvallend uitzien? Dan is een lavalierset de ideale oplossing.
  • VHF of UHF? Heb je het budget ga dan altijd voor UHF!
  • True Diversity.. Zit dit erop dan heb je veel minder kans op signaalverlies.
  • Het bereik van de zender.. dit kan varieren van zon 50 tot 300 meter!
  • De kwaliteit van de microfoons. Een goede microfoon kost over het algemeen wat extra maar geeft ook een stuk betere weergave van je stem.
  • Let op bij plaatsing: Probeer  het signaalpad tussen zender en ontvanger vrij te houden. Dus geen voorwerpen of mensen ertussen!

Geschreven door: The Music Assistant - Maarten

Hier kunt u uw tekst invullen

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!