Samplers

Item 1-2 van 2 in totaal item(s)

Actieve filters

Roland SP-404MK2 Sampler

Normale prijs € 499,00 Prijs € 429,00
Item 1-2 van 2 in totaal item(s)

Samplers

Samplers

Oorsprong

De Sampler is een apparaat wat (korte) geluidsfragmenten kan opnemen, bewerken en afspelen. In de tijd voor de computer was dit de gemakkelijkste manier om korte fragmenten af te spelen en te mengen met de rest van de muziek. Onder andere AKAI, EMU, Korg, Roland en Casio hebben samplers gebouwd in het verleden. Doordat het samplen via een computer makkelijker en sneller gaat is het aanbod aan samplers kleiner geworden, maar voor live optredens en mensen die liever geen gebruik maken van een computer (bij het maken van muziek) is de sampler nog altijd een zeer nuttig en fijn instrument. 

Werking

Een sampler neemt eerst een stuk audio op. Dit kan gedaan worden op verschillende bitrates (8 bit, 16 bit, 24 bit etc.) en opnamesnelheden (22kHz, 44kHz etc). Hoe hoger de bitrate en sample rate hoe meer detail en dynaniek het opgenomen stuk krijgt en hoe meer het klinkt als het geluid wat het opneemt. Sommige oude samplers zijn juist nu in trek omdat ze op lagere bit & sample rates opnemen en daardoor het geluid een wat 'rauwer' randje meegeven. Als de sample is opgenomen kan deze worden bewerkt. Bijvoorbeeld door hem bij te knippen of achterstevoren te zetten. Vervolgens kan de sample (op verschillende toonhoogtes) worden afgespeeld waarbij net als bij synthesizers effecten & filters kunnen worden toegevoegd.

Samplers als basis van andere instrumenten. 

Hoewel zoals gezegd het aantal hardware samplers afneemt is er de behoefte om samples op te nemen en af te spelen zeker niet verminderd. Je vind sampling functies dan ook terug in keyboards, workstations, synthesizers en in software. Ook zijn veel drumcomputers sample gebaseerd.