Accordeons

Verwijder alle filters
Naar boven

Accordeons

De accordeon werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als een mondorgel/mondharmonica waarbij door blaaslucht een zogenaamd tongetje in trilling wordt gebracht waardoor er een toon ontstaat.
Hoe langer de tong hoe lager de toon en hoe korter de tong hoe hoger de toon.

Bij een accordeon blazen we niet zelf de lucht langs de tongen maar doen we dit door het heen en weer bewegen van de accordeon balg.

In plaats van 1 rij tongen heeft de accordeon afhankelijk van de uitvoering twee drie vier of zelfs vijf verschillende tongenblokken die ten aanzien van elkaar allemaal iets anders gestemd staan.
Dit levert het authentieke accordeon geluid op zoals wij dit kennen.

Het aan en uit schakelen van verschillende tongenblokken wordt gedaan met schakelaars op de accordeon die REGISTERS worden genoemd.

De tongenblokken kunnen op verschillende octaaf toonhoogten gestemd staan wat wordt aangeduid in de middeleeuwse maatvoering 16 voet 8 voet en 4 voet, welke allemaal een octaaf toonhoogte verschil oplevert.

Op de accordeon wordt door middel van de rechterhand de melodie gespeeld en met de linkerhand de bassen en akkoorden.
De melodiekant kan zijn uitgevoerd met toetsen, de z.g. klavieraccordeons of met knopjes de z.g. knopaccordeons.

De accordeon is te verkrijgen in verschillende grote die bij accordeons worden aangeduid door de aantal bassen.
Zo zijn er kleine 32 of 48 bas accordeons 72 of 80 bas accordeons of de wat grotere 96 en 120 bas accordeons.

Er zijn vele muzieksoorten waar accordeons bekend van zijn zoals de franse mussette walsen, de treurige Balkan muziek of veel dichter bij huis de volksmuziek uit de bekendste volksbuurt van Amsterdam en tevens al jaren het “thuis” van Dijkman Muziek Amsterdam “De Jordaan”.

Digitale accordeons

Sinds een aantal jaar is er ook een volledig digitale uitvoering van de accordeon de Roland V- accordeons. Hierin is de typische accordeonklank gedigitaliseerd opgenomen terwijl het gevoel hetzelfde blijft als bij de echte accordeon.

Het voordeel van de nieuwe generatie digitale accordeons is dat deze accordeons onderhoudsvrij zijn, makkelijk door versterkt kunnen worden en ook in staat zijn andere dan accordeonklanken voort te brengen.

Ook het volledig stil spelen door middel van het aansluiten van een hoofdtelefoon behoort tot de mogelijkheden met deze V-accordeons.  

De accordeons zijn makkelijk te vervoeren in een vaak meegeleverde accordeonkoffer of accordeon tas welke zelfs als rugzak is mee te nemen.

Dijkman Muziek Alkmaar heeft zowel een ruime wisselende voorraad  akoestische als ook digitale  accordeons in huis.

 

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!