Gitaar leren spelen?

Gitaar leren spelen?

- Categorieën: DijkmanMuziek

Gitaar leren spelen? waar moet je beginnen?

Wil je gitaar leren spelen? Dijkman Muziek heeft de volgende tips voor je om een goede gitaar keuze te maken. Wij zijn specialist op het gebied van gitaren en hebben gitaren voor beginners, gevorderde en professionals in onze filialen in Amsterdam en Alkmaar.

Gitaar spelen

Gitaar leren spelen kost veel tijd en  oefening, en ieder type gitaar speelt weer anders. Een gitaar is een snaarinstrument en gitaarspelen doe je dan ook met je vingers of met een plectrum. Er bestaan veel verschillende soorten gitaren met ieder hun eigen varianten. De bekendste gitaar is de akoestische gitaar, maar daarnaast heb je onder andere de elektrische gitaar , basgitaar en ukulele.

Gitaar leren spelen op een Akoestische of elektrische gitaar?

Voordat je besluit om gitaar te leren spelen, is het van belang dat je een keuze maakt tussen een akoestische of elektrische gitaar. Onderstaand het verschil tussen de verschillende type gitaren:

 • De akoestische gitaar staalsnarig Een akoestische gitaar staalsnarig is een goede gitaar om gitaar op te leren spelen, zeker wanneer je een  singer-songwriter bent of wilt worden. De akkoorden van een akoestische gitaar staalsnarig klinken langer door, dit wordt ook wel meer sustain genoemd.
  De constructie van een staalsnarige akoestische gitaar is zwaarder gebouwd dan bijvoorbeeld een klassiek gitaar, en heeft een volkomen andere klank dan een klassiek gitaar.
  Er zijn ook vele soorten snaren in de handel voor een meer lichte afstelling van de staalsnarige gitaar (en hierdoor lichter bespeelbaar voor de 'beginner').
  Onze specialisten kunnen u hier meer over vertellen.

Een akoestische staalsnarige gitaar wordt ook wel steelstring gitaar, of westerngitaar genoemd. Er zijn verschillende goede merken die akoestische gitaren bouwen die heel geschikt zijn om gitaar op te leren spelen, zoals  Baton Rouge, Ibanez, Stanford, Sigma, Eastman, Taylor en Martin.

 • Klassieke nylonsnarige beginnersgitaar
  Om de speeltechniek van het gitaar spelen op de juiste manier aan te leren, kan je kiezen  voor een klassieke gitaar met nylon snaren. Deze klassieke gitaar komt van oorsprong uit Spanje en de klank van deze klassieke gitaar is warmer, waardoor deze gitaar geschikt is voor bijvoorbeeld  klassieke muziek, Braziliaanse muziek, Jazzy muziek, maar ook voor het begeleiden van liedjes.
  De nylonsnarige gitaar biedt voordelen tegenover de staalsnarige; de spanning van de snaren liggen veel lager dus je hoeft met de linkerhand minder kracht te zetten voor het indrukken van de snaren (je moet ook eelt kweken op de vingertoppen ;-)
  De gitaar is lichter gebouwd, ligt fijner in de hand en biedt dus wat meer comfort.
  ► Je kunt het beste kiezen met welke gitaar je begint door welke 'klank' je het meeste aanspreekt!
  Voor kinderen zijn er speciale Kinder- nylonsnarige gitaren die een kleinere omvang hebben en hierdoor gemakkelijk bespeelbaar zijn.

 • Voordelen elektrische gitaar

Wil je je meer richten op popmuziek of ander elektrisch geluid? Dan kan je kiezen om direct gitaar te leren spelen op een elektrische gitaar. Voor een Jazz en Blues klank wordt veel gebruik gemaakt van een Elektrische Hollow body gitaar. Het voordeel van een elektrische gitaar is dat je veel klankkleuren kan creëren. Er zijn verschillende elektrische gitaar starterssets met een goede prijs-kwaliteitverhouding

             Kies voor één onze elektrische gitaren, bij elektrische gitaren zijn dunnere snaren gebruikt, is de hals smaller en de snaren liggen lager op de hals waardoor een elektrische gitaar lichter is te bespelen.


Gitaar leren spelen met plectrum

Plectrums zijn kleine, plastic, platte stukjes die je kan gebruiken om deze speeltechniek toe te passen van gitaar spelen. Ook ervaren gitaristen maken veel gebruik van plectrums wanneer meer volume of een directer geluid nodig is. Een plectrum houdt je tussen je duim en je wijsvinger, zoals op de foto. Er bestaan veel verschillende soorten plectrums voor elke muziekstijl en persoonlijke voorkeur. De vorm, het materiaal, de dikte en het formaat hebben allemaal invloed op het gitaarspel en het geluid.

Let op! Gebruik een plectrum beter niet bij een klassiek  gitaar! Dit kan het bovenblad beschadigen. Of kies voor een slagplaat die ook verwijderbaar is, zoals bij een elektrostatisch van Taylor.

Gitaar onderhoud

Omdat alle gitaren zijn gebouwd uit hout, betekend dit dat het houten instrument ‘leeft’ en dat de gitaar goed moet worden onderhouden. Door de jaren heen zal de gitaar zijn eigen karakter en geluid gaan ontwikkelen. Omdat deze gitaren in een midden/duurdere prijsklasse vallen, wil je natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je gitaar. Om een lange levensduur te verzekeren hebben wij de volgende tips voor je om je gitaar te onderhouden: 

 • Per merk is het onderhoud verschillend. Dit is afhankelijk van hoe de gitaar is gebouwd. Onze specialisten kunnen je hierover adviseren.

 • Droge lucht, van bijvoorbeeld de kachel die je aan hebt in de winterperiode, is erg slecht voor de gitaar. Om te voorkomen dat de brug eraf springt of er barsten in je massieve gitaar komen, bestaan er onderhoudsproducten van Oasis en Taylor.

 • Bescherm je gitaar met speciale gitaarhoezen. Ga je je gitaar nauwelijks verplaatsen? Kies dan voor een goedkopere, kleine hoes. Neem je je gitaar mee op reis, naar bijvoorbeeld gitaarles? Kies dan voor een stevige hoes die licht is in gewicht. Ben je veel onderweg naar optredens of ga je op tour? Kies dan voor een gitaarkoffer.

Let op! Gitaar koffers zijn meestal veel zwaarder en zijn daarom vrijwel alleen geschikt voor gebruik in de auto, of als je je gitaar optimaal wilt beschermen.                                                      

Gitaar leren spelen op een juist afgestelde gitaar

Bij het gitaar leren spelen, is het belangrijk dat je gitaar op de juiste manier is afgesteld. Bij elke gitaar krijg je een extra set reserve snaren, welke je er zelf op dient te zetten. Bekijk hier het D'addario instructie filmpje om te leren hoe je snaren op je gitaar zet en deze kunt verwisselen.

Gitaar starterssets om gitaar te leren spelen

Wij hebben een groot assortiment betaalbare beginners gitaren welke ideaal zijn voor als je gitaar  wilt leren spelen. Daarnaast hebben wij gitaar startersets die alles bevatten wat je nodig hebt om gitaar te leren spelen. Daarnaast kan je bij ons ook je eigen starter set samenstellen. Je kunt dan je  eigen accessoires en eventuele versterkers bij elkaar uitzoeken die passen bij jouw persoonlijke voorkeur! Bij de aanschaf krijg je een gratis servicebeurt voor het juist afstellen van je gitaar.

► Voor het gitaar leren spelen adviseren wij een Staalsnarige gitaar of een klassiek gitaar, en een akkoorden boekje met lesboek zodat je snel eenvoudige akkoorden onder de knie krijgt. Of als je met elektrisch gitaar wilt beginnen kan dit ook natuurlijk. Wij hebben startersets compleet met versterker en alles wat je nodig hebt om meteen in te pluggen.

Kom langs in één van onze filialen waar wij veel beginnersgitaren op voorraad hebben. Onze gitaarspecialisten adviseren je graag en kunnen antwoord geven op al je vragen.