Western gitaar

Western gitaar

De western gitaar heeft inmiddels een rijke geschiedenis en wordt ook vandaag de dag nog steeds zeer veel gebruikt in de pop-, rock- en folkmuziek. Tevens is de western gitaar zeer populair onder de singer- songwriters.
Op deze gitaar horen metalen snaren (brons of phosphor brons). Gebruik makend van de vingers of een plectrum wordt het instrument bespeeld.
Het bovenblad is meestal van sparrenhout gemaakt (heldere klank) maar tegenwoordig ook vaker met cederhout (warmere eigenschap).
De zij- en achterkant bij goede gitaren zijn van massief pallisander of mahonie of ander tropisch houtsoort.
Bij de wat goedkopere zijn deze gelamineerd (geperst hout).
Hoewel de meest dominante factor toch ongetwijfeld het massieve bovenblad is.

Western gitaar of klassieke gitaar?

Op een klassiek gitaar zitten nylon snaren en de bouw en/of constructie van de gitaar is geheel anders dan de western gitaar. (Hierdoor kun je ook niet stalen snaren op een klassiek gitaar zetten en vica versa)!
Denk aan de zangbalkjes en de dikte van de boven, zij- en achterbladen. In het algemeen is ook de halsbreedte van een klassiek gitaar een stuk breder dan de westerngitaar hals.
Als je gaat beginnen met gitaar spelen is het makkelijker om met nylonsnarig te beginnen, omdat de ‘spanning’ van de snaren veel lager liggen dan stalen snaren. Hoewel er tegenwoordig ook stalen snaren verkrijgbaar zijn met een lagere spanning. b.v. de snaren van Thomastik of Martin (silk&steel).

Een western gitaar met element

Er zijn ook elektro akoestische modellen die voorzien zijn van een ingebouwd element.
Iedere akoestische western gitaar kan elektrisch worden gemaakt door inbouw van een element.
Onderhoud van je gitaar is ook belangrijk. Denk aan polish, toetsolie, en let op de luchtvochtigheid.
Bescherming van je gitaar tijdens vervoer d.m.v. een hoes of koffer.

Western Gitaar in vele soorten en maten

Dijkman Muziek heeft een zeer uitgebreid assortiment western gitaren, of u nu op zoek bent naar een beginners gitaar, kinder gitaar of akoestische gitaar. Het maakt niet uit of u rechtshandig of linkshandig bent, Dijkman Muziek heeft de gitaar voor u. Bent u al een ervaren gitaarspeler en op zoek naar die ene bijzondere staalsnarige gitaar? Bij Dijkman Muziek slaag je altijd.

Bekijk ook eens deze bijzondere banjo’s, mandoline of elektrische gitaar.

Weet je niet zeker welke gitaar het beste bij je past? Neem dan contact met ons op of bezoek onze gitaarwinkel in Amsterdam of Alkmaar. Ook voor alle gitaaronderdelen, accessoires en voor onderhoud ben je bij Dijkman Muziek aan het juiste adres.

  

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!