Draaitafels

Naar boven

Draaitafels

Draaien met Vinyl

Draaien met Vinyl (platen) is zoals gezegd de oorspronkelijk manier van draaien.
Hierbij is het vooral de kunst dat de platen op hetzelfde tempo (BPM) lopen en dat ze op het juiste moment met elkaar gemixt worden. Dit doe je door de Pitch (snelheid) van de afzonderlijke draaitafels op elkaar af te stellen.

Draaien met twee draaitafels

Draaien met 2 draaitafels en een dj mixer is de originele en oudste vorm van DJ-en. Hoewel er dankzij de komst van CD spelers en dj controllers er flinke concurrentie is gekomen voor de aloude draaitafel wint hij toch weer aan populariteit. De geluidskwaliteit van vinyl is hoger dan van de cd en mp3 en dankzij de moeilijkheidsgraad van het draaien met vinyl is het respect voor het draaien hiermee groot. Direct drive draatafels hebben de sterkste motoren en zijn daarom het meest geschikt om mee te draaien, Belt drive’s worden eerder gebruikt om platen gewoon mee af te spelen of om te zetten in digitale bestanden via USB of een DJ interface. Draai je met draaitafels denk er dan aan om regelmatig je naalden te vervangen. Na verloop van tijd kunnen je naalden verslijten en versleten naalden kunnen je kostbare platen beschadigen. Naalden vind je tussen onze dj accessoires afdeling. 

Jarenlang was de draaitafel van Technics de SL 1200 de standaard in clubs, maar deze word sinds enkele jaren helaas niet meer gemaakt. Enkele merken die prima vervangers maken zijn onder andere:

  • Audio Technica
  • Reloop
  • NUmark

Waar op de letten bij aanschaf van draaitafels

  • Belt drive of Direct drive? – Direct drive is sterker en stabieler en heeft altijd de voorkeur.
  • Torque – De torque geeft de kracht van de motor aan, hoger is beter!
  • Bouwkwaliteit – Liefst een zware metalen draaitafel, dit gaat langer mee en ligt steviger.
  • Pitchfaders – Deze mogen best stroef gaan, anders loop je kans dat de pitch per ongeluk verschuift door een lichte aanraking.
  • Naalden – Goede elementen en naalden zijn enorm belangrijk voor de kwaliteit van het geluid en voor het behoud van je platen!

Wil je meer weten over de geschiedenis van de draaitafel of over het draaien in het algemeen, bekijk dan eens onze TIPS en TRUCS over DJ. 

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!