Martin Guitar Factory Tour mei 2018

14-05-2018

Martin Guitar Factory trip in Nazareth, Pennsylvania USA, mei 2018

Na uitnodiging van Algam Benelux (leverancier van Martin) heeft onze akoestische gitaarspecialiste, Betty, een bezoek gebracht aan de oude en nieuwe fabriek van Martin Guitar in Nazareth. De ‘oude’ fabriek heeft tot 1964 zijn dienst gedaan en vele gitaren en ukuleles zijn hier voor het eerst gebouwd, waaronder de legendarische ‘standard’ series.
Nu is het nog steeds in gebruik voor opslag van afgekeurd hout en kleine reparaties worden hier verricht. Gitaarbouwers van over de hele wereld komen hier iets uitzoeken voor hun eigen bouw. Op de bovenste verdieping zijn er nog wat  ‘gereedschappen, anekdotes  e.d. ten toon gespreid van de 1e Chris F. Martin.

In de huidige fabriek zie je al lopend dat de gitaar langzaam ontstaat. Martin Guitar houdt eerst een zeer strenge houtselectie voordat hiermee gewerkt wordt.

Wat opvalt is dat er zeer veel met de hand(en) wordt gewerkt, dus veel handwerk en weinig machinaal!
De machines die zij gebruiken zijn in eigen huis ontwikkeld. Denk aan het uitsnijden/-branden van het bovenblad en hals.
Hierna wordt alles met de hand verder gebouwd. Schuren, zangbalkjes plaatsen, uitschulpen,  bindings inleg, fretwerk, afwerking hiervan, etc., etc.
Nadat de body en de hals apart zijn afgewerkt komen ze terug bij elkaar om samengevoegd te worden.
 

De mensen die hier werken worden eerst 2 à 4 jaar opgeleid voordat ze aan de kostbare gitaren mogen werken. Allen gepassioneerd en met respect waar zij mee bezig zijn. Elke werknemer wordt gestimuleerd om gitaar te kunnen spelen en krijgen dan ook jaarlijks een X-bedrag om gitaarlessen te volgen. Meer dan 50% zijn er vrouwelijke werknemers in dienst.
Afhankelijk van het type en de stijl duurt de bouw van een Custom Shop gitaar 3 tot 6 maanden of langer.
De vele handelingen en controles en selecties maken de prijs van de gitaar waarvoor grote houtvoorraden zijn aangelegd die steeds worden aangevuld.

Betty heeft het prachtige Cocobola hout en AAA Sitka Sparrenhout (vintage tone selectie) uitgezocht voor het laten maken van een Custom shop model. Uitgaande van een D28 reimaged model.
Deze zal in oktober/november/december verwacht worden in onze winkel!
Ook heeft zij een enkel gebouwd Custom shop model uitgezocht voor de winkel. Dit is een Grand Auditorium model met cutaway. Alle specs komen spoedig op de website.

Het Martin Museum is ook zeer de moeite waard om te bezoeken. Hier staat een collectie van de eerste gitaren die C.F.Martin ooit heeft gebouwd. En een collectie gitaren van legendes als  Elvis, Johnny Cash, David Crosby of een Kurt Cobain Martin gitaar.

zie onze Facebook pagina voor een uitgebreid foto verslag. 

      

 

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!