Een geluidskaart kopen? Waar op te letten?

01-01-2020

De Audio Interface

Vrijwel alle computers hebben een ingebouwde geluidskaart (zodat je muziek op de pc kunt luisteren). Deze is echter niet erg geschikt voor het opnemen van muziek of het produceren van muziek. Voor het opnemen en afspelen van muziek zijn er alleen ingangen & uitgangen op minijack beschikbaar en tijdens het opnemen en produceren van muziek onstaat vaak veel Latency (vertraging) bij het gebruik van de ingebouwde geluidskaart. 

De externe audio interface is een kastje dat via USB of Firewire op de PC/Mac word aangesloten.
Al het geluid gaat via deze audio interface de computer in en terug eruit. (De eerder gebruikte interne geluidskaar word dus gepasseerd en uitgeschakelt).
De 3e optie is via een in te bouwen PCIe kaart. Deze optie was vroeger het meest gebruikelijk vanwege de geringe latency maar door de steeds snellere Firewire en USB verbindingen en de mobiliteit van de Firewire en USB kaarten is de PCIe kaart minder populair geworden.

Om het geluidssignaal om te zetten naar data en weer terug zijn AD/DA (Analog to Digital/ Digital to Analog) converters nodig.De kwaliteit van deze converters bepaald voor een groot deel de kwaliteit van je geluid.
Daarnaast zijn de drivers enorm belangrijk, zorg dus altijd dat de drivers die up to date zijn.
   
Audio interface hebben, afhankelijk van het type, 1 of meerdere inputs.
Hier kun je externe apparaten zoals keyboards, guitaren en microfoons op aansluiten.
De ingangen zijn meestal gemaakt voor ¼” Jack, XLR of RCA (tulp) pluggen.
De uitgangen, waar o.a. monitorspeakers op kunnen worden aangesloten zijn meestal gemaakt voor ¼”jack of RCA pluggen. De koptelefoon kan via een apparte ingang (meestal jack of minijack) worden aangesloten op de interface.                                                                                             

Naast audio in en uitgangen hebben audio interfaces vaak midi in en uitgangen. Hier kunnen midiapparaten zoals midikeyboards en synthesizers op worden aangesloten. Tegenwoordig werken veel keyboards en Synthesizers al direct met usb en zijn deze midiaansluiten overbodig, maar voor het aansluiten van oudere pianos en synthesizers zijn de midi in en uitgangen erg handig.               

Sommige, vooral duurdere, interfaces hebben naast deze aansluitingen ook aansluitingen als S/PDIF (Sony/Phillips Digital Interconnect Format), ADAT Lightpipe, AES/EBU & Word Clock.
De eerste 3 worden vooral gebruikt om digitaal zonder kwaliteitsverlies 2 of meerdere geluidssporen te verzenden. Word Clock is vooral gemaakt voor het synchroniseren van apparaten.
               
Sommige audio interfaces hebben ingebouwde Pre-amplifiers. Deze ‘preamps’, ofwel voorversterkers zetten het signaal van microfoons of van draaitafels/platenspelers om in lijnsignaal en zijn zeer bepalend voor de kwaliteit van de opnames.
De microfoonvoorversterkers beschikken vaak over “Phantom power” ofwel 48 volt. Dit zorgt voor de voeding van de condersatormicrofoons die veel gebruikt worden in de studio.

Waar op te letten bij de aanschaf van een Audio Interface?

Let op de drivers! Zijn er beschikbare drivers voor jouw besturingssysteem
(BV Windows 7/8 of Mac OSX Mountain Lion)?

· Firewire of USB. Lang niet alle PC’s/laptops hebben Firewire dus check eerst of je computer hier over beschikt voor de aanschaf. USB is universeler.

· Hoeveel in- of outputs heb je nodig? Denk hierbij een beetje vooruit.
Het is zonde elke keer een nieuwe interface te moeten kopen als je een nieuwe synthesizer of een nieuwe gitaar koopt.

· Wil je een studiomicrofoon aansluiten? Zorg er voor dat de audio interface dan minimaal 1 kanaal met (goede) voorversterkers en phantompower (48v) heeft.

· Vaak word er software bij de interfaces meegeleverd. Wil je werken met bijvoorbeeld Cubase of Ableton dan kan het handig zijn een interface aan te schaffen met een (Lite of LE) versie hiervan.

· Wil je oude synthesizers of pianos aansluiten dan kan het handig zijn om een kaart met midi aan te schaffen.

Meer informatie kun je krijgen van onze specialisten op de studio afdeling 020 626 19 28 of hightech@dijkmanmuziek.nl

Ons aanbod van audio interfaces vind je hier

Geschreven door Maarten van Satur8

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!