Klassieke nylonsnarige gitaar

 
 
Naar boven

Klassieke nylonsnarige gitaar

De klassieke gitaar met nylon snaren

Bij de klassieke gitaar zijn diverse factoren van invloed op het geluid: dikte en struktuur van het bovenblad, de grote, vorm en locatie van het klankgat, de samenstelling en afmeting van de klankkast en natuurlijk de snaren.
De meest dominante factor is ongetwijfeld het (massief) bovenblad. Een bovenblad moet sterk genoeg zijn om de spanning van de snaren te kunnen weerstaan, maar het moet ook zodanig vibreren dat er een goede toon ontstaat.

Welke houtsoorten worden er gebruikt voor klassieke gitaren?

Veelal wordt voor de bovenbladen cederhout gebruikt, voor zijn warme klankeigenschappen maar ook zeker sparrenhout. Deze heeft een meer heldere klankeigenschap. Voor de zij- en achterbladen wordt o.a. gebruikt; pallisander, mahonie, walnoot, bubinga, sapele (dit is een mahonie soort). Bij de wat goedkopere gitaren zijn de zij- en achterkant gelamineerd. Dit is geperst hout. En bij de wat duurdere zijn deze volledig massief. Toch is het massieve bovenblad de meest dominante factor voor de klank!

Een kleiner model?

Een standaard klassiek gitaar is een 4/4 maar je hebt ook een 1/2, 3/4 en een 6/8 model. Voor de jongere gitarist, een kind tot +/- 11 jaar, zouden kunnen beginnen met een kleiner model. Deze ligt dan beter in de hand en is makkelijker bespeelbaar voor het kind. De zogenaamde kindergitaren zitten in ons assortiment.
Wat handige accessoires voor deze gitaar zijn, een hoes, lessenaar, tuner / stemapparaat, gitaarstandaard en snaren.

Weet je niet zeker welke gitaar je moet kiezen? Kom dan langs in onze gitaarwinkel in DijkmanMuziek Amsterdam of Alkmaar.
Onze specialisten kunnen je verder helpen!

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!