Hip Hop

Omdat DijkmanMuziek sponsor is van Stichting GRAP’s - Wanted, de Amsterdamse talentenjacht op het gebied van
Hieronder enkele belangrijke tips voor de beginnende  (en gevorderde) Hip Hop producer:
 
 1.       Samples. Hip Hop is een stijl die bekend staat om het gebruik van Samples van platen uit allerlei verschillende Genres. Ga gerust op zoek tussen de platen van je ouders, de buurman of een plaatselijke platenwinkel naar bruikbare samplesen beperk je hier niet alleen tot de hiphop. Sommige van de beste samples kwamen uit de meest onlogische platen. Let wel op, voor je de track commercieel gebruikt dien je wel toestemming voor het gebruik van de samples te krijgen!
 
2.       Beat Slicing. Hip Hop beats zijn een goed voorbeeld van sample gebruik. “Breaks” uit andere platen worden vaak opgeknipt en opnieuw gearrangeerd om zo een nieuwe en originele beat te krijgen. Let er wel op dat als beats opknipt je dat op de juiste punten doet. Zoom in op het punt waar je wilt knippen en snij op het punt waar de de golfvorm niet omhoog of naar beneden gaat. (Zero Crossing) Dit voorkomt nare klik geluiden.
 
3.       Groove. Waar bij de meeste dance muziek de elementen vaak bijna 100% strak op de beat geplaatst zijn is er bij hiphop meer ruimte voor Groove. Plaats de bass eens net voor of na de kick of geef de snare een kleine vertraging af en toe. Hiphop is gebaat bij een menselijke feeling en een echte drummer slaat ook nooit 100% alles strak op de maat.
 
4.       Drumpad. Wanneer je zelf je drums inspeeld, gebruik dan een drumpad om het ritme in te voeren. Dit geeft een veel natuurlijker gevoel dan dat je de beats “intekend”. Trek het eventueel een klein beetje recht met “quantize” maar probeer niet alles strak op de beat te zetten.
 
5.       EQ. Maak ruimte voor de verschillende elementen in de mix met behulp van EQ. Vooral in het laag waar de bassline en de kick vaak vechten om dezelfde frequenties is het gebruik van EQ belangrijk. Zorg dat je bepaalde frequenties in de bass wegsnijd om ruimte te maken voor bepalende frequenties in de kick en doe dat andersom ook. Gebruik EQ vooral om dingen weg te halen, niet om extra laag toe te voegen!
 
6.       Rauwe sound. Ondanks dat je geluiden wel op de juiste plek moet afknippen en moet EQ-en om ze in de mix passend te krijgen is het bij hiphop lang niet altijd nodig om geluiden helemaal klinisch schoon te maken. Veel bekende hiphop tracks hebben een rauwe smerige sound. Durf dus ook af en toe samples van mindere kwaliteit te gebruiken of maak ze bewust rauwer met effecten.
 
7.       Details. Hou de mix spannend door om de paar maten kleine veranderingen toe te passen. Haal bijvoorbeeld af en toe 1 of meerdere kicks, snares of hats weg of voeg er juist een paar extra toe. Dit houd de mix boeiend en levendig.
 
8.       Vocal Recording. Vocals zijn erg belangrijk bij Hiphop en R&B. Probeer de Vocals in een zo stil mogelijke ruimte (liefst vocal booth) op te nemen en plaats een popfilter voor de microfoon om de scherpe klanken als de “P”en de “T” tegen te houden. De microfoonkeuze is voor iedereen anders, maar bedenk wel dat een goede microfoon zeker voordelen heeft. Zo kun je een zuiver geluid wel rauwer laten klinken, maar een rauwe opname kan je niet helder laten klinken!
 
9.       Vocal Processing. Na de beat is het belangrijk om de vocals in de mix te passen. Gebruik EQ om ongewenste frequenties weg te halen en gebruik ook effecten om de vocals beter te laten klinken. Een beetje Delay of Reverb op de vocals geeft een meer ruimtelijk gevoel en doet wonderen. Of dubbel de vocals en gebruik “adlips” om een voller geluid te krijgen.
 
10.   Experimenteer. Ondanks dat het ontzettend handig en leerzaam is om tracks na te maken van bekende artiesten kan het ook erg leuk en leerzaam zijn om te experimenteren.  Zeker in een tijd waarin het steeds makkelijker is geworder om zelf je muziek te maken is het belangrijk om iets origineels te brengen. Waarom niet een keer een beat maken met alle apparaten uit de keuken of de schuur? Of een keer een de blokfluit van je zusje sampelen, bewerken en als lead sound gebruiken. Durf iets origineels te brengen!
 
Geschreven door - The Music Assistant - Maarten

Hier kunt u uw tekst invullen

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!