DJ

De laatste jaren is de populariteit van de DJ enorm toegenomen.
Nederland levert al enkele jaren zeer succesvolle en beroemde DJ’s af als Tiesto,
Armin van Buuren en Afrojack en feesten met namen als
“Girls love DJ’s” zeggen ook meer dan genoeg:
 
DJ’s zijn HOT!
 
Maar wat is er voor nodig om een goede DJ te worden? Welke apparatuur heb je nodig?
En welke vaardigheden moet je hebben om een goede DJ te worden?
Alles hierover in deze editie van Tips & Trucs: DJ!
 
Geschiedenis.
De belangrijkste functie van een (club) DJ is het soepel in elkaar over laten gaan van 2 platen zodat de mensen blijven dansen en niet van de dansvloer afgaan tussen 2 platen door. Dit is iets anders dan de functie van een radio DJ, die zich meestal vooral richt op het aan elkaar praten van 2 platen.
Wij richten ons hier vooral op de Club DJ.
 
Het mixen van platen is onstaan zo rond de jaren 70, de tijd waarin Disco populair werd en Live muziek langzaam werd vervangen door platen en DJ’s.
De van oorsprong Jamaicaanse DJ Kool Herc begon in 1973 met het heen en weer mixen tussen 2 gelijke platen om zo de duur van de plaat te verlegen. Dit werd overgenomen door andere DJ’s die later verschillende platen aan elkaar begonnen te mixen.
 
Met de komst van de krachtige Technics SL1200 midden jaren ‘70 draaitafels werd het beter mogelijk om soepel platen aan elkaar te mixen. Deze vrijwel onverwoestbare draaitafels zijn nog steeds de beste, meest gebruikte draaitafels ooit gemaakt. 
 
Na de uitvinding van de Compact Disc (CD) begin jaren 80 onstond er vanaf midden jaren 80 een nieuwe manier om te draaien, de CD’s.  Draaien met CD’s had als voordeel dat de CD’s veel lichter zijn en DJ’s dus veel meer muziek mee konden nemen. Vooral het merk Pioneer is hier heel succesvol in geworden met de inmens populaire CDJ reeks, welke nog steeds in vrijwel elke club terug te vinden zijn.
 
De 3e populaire manier van draaien onstond aan het einde van de vorige eeuw en is de laatste jaren enorm in opkomst, het virtueel draaien. Door de komst van steeds krachtigere computers werd het mogelijk om via software MP3 files aan elkaar te mixen. Omdat MP3 files zeer compact zijn en er enorme aantallen op een kleine USB-stick of harde schijf kunnen zorgt dit systeem ervoor dat DJ’s nog meer muziek mee kunnen nemen terwijl ze minder gewicht bij zich hebben.
 
Vinyl, CD’s of MP3’s?
Voordat we verder ingaan op de keuze van de apparatuur is het belangrijk om een groot, wijdverspreid misverstand uit de wereld te helpen, de verwarring tussen de termen DJ en Producer.
 
Hoewel veel DJ’s tegenwoordig ook producers zijn en meer dan genoeg producers er ook voor kiezen om te draaien is het toch belangrijk hier onderscheid in te maken. Dit omdat met name beginnende dj/producers nog wel eens kiezen voor de verkeerde spullen omdat ze de termen door elkaar halen.
 
Een DJ is iemand die platen, van zichzelf of een ander, aan elkaar mixt op de dansvloer. Een producer, in de muziekwereld, is iemand die zelf platen (nummers) produceert in de studio.
Omdat veel DJ’s tegenwoordig ook hun eigen platen produceren, en deze dan op de dansvloer aan elkaar mixen, word de term DJ vaak ook , ten onrechte, gebruikt voor producers.
Eerder genoemde DJ’s als Tiesto en Armin van Buuren zijn goede voorbeelden van DJ/producers die zowel zelf platen produceren als deze aan elkaar mixen in clubs.
 
Het is echter ook goed mogelijk om alleen maar DJ te zijn, dan mix je dus alleen maar de platen van anderen aan elkaar. Of om alleen producer te zijn, en eventueel live op te treden, of zelfs je platen alleen maar door anderen te laten draaien.
Belangrijk is het dus om, voor je begint met het aanschaffen van apparatuur, een keuze te maken of je wilt produceren (zelf platen maken), wilt draaien (het mixen van bestaande platen), of een combinatie van deze 2 wilt doen.
Wij gaan verder in op het draaien, de DJ dus!
 
Zoals eerder vermeld in het stukje geschiedenis zijn er tegenwoordig 3 manieren om platen (nummers) aan elkaar te mixen. De keuze tussen platen, CD’s of DJ software is er 1 die vooral erg persoonsafhankelijk is. Elke manier van draaien vereist zijn eigen vaardigheden en heeft zijn eigen voor- en nadelen.  Hieronder de belangrijkste verschillen.
 
Draaien met Vinyl
Draaien met Vinyl (platen) is zoals gezegd de oorspronkelijk manier van draaien.
Hierbij is het vooral de kunst dat de platen op hetzelfde tempo (BPM) lopen en dat ze op het juiste moment met elkaar gemixt worden. Dit doe je door de Pitch (snelheid) van de afzonderlijke draaitafels op elkaar af te stellen. Op het juiste moment (aan het begin van een nieuwe maat) word dan de ene plaat bij de andere plaat gemixt waardoor 2 platen samen als 1 geheel gaan klinken. Na enkele maten samen gelopen te hebben word de eerste plaat weggehaald en neemt de 2e plaat het geheel over.
 
Het gelijkstellen van de tempo’s (beatmatchen) is, in het begin, het moeilijkste van draaien met platen. Dit gebeurt, in tegenstelling tot het draaien met software, meestal op gehoor en vraagt veel oefening en geduld. Gaat dit goed dan is er de mogelijkheid om eventueel trucjes te gaan toepassen als Scratchen, Cuts en andere vormen van Turntablism.
 
Voordelen van draaien met vinyl zijn o.a.:
-          Geluidskwaliteit - Platen klinken beter dan CD’s en MP3’s
-          Het gevoel. - Doordat je de platen direct vast hebt is er meer ‘connectie’ met de platen
-          Turntablism - Trucs als scratchen gaat over het algemeen toch beter met platen
-          Verzamelen - omdat platen echt groot en tastbaar zijn is voor sommige het verzamelen alleen al een meerwaarde, net als het zoeken in platenbakken van oude platenwinkels.
-          Waardering - Veel Dj’s krijgen extra waardering voor draaien met vinyl door de moeilijkheid
 
Nadelen van draaien met vinyl zijn o.a.:
-          Moeilijkheid - Draaien met platen kost, in het begin, meer moeite dan met CD’s of MP3’s
-          Hoge kosten - platen zijn relatief vrij prijzig, zeker ten opzichte van MP3’s
-          Gewicht - Een volle platentas weegt vele malen meer dan een tas cd’s of een laptop of USB-stick met MP3’s
-          Beschikbaarheid - Tegenwoordig word er maar weinig uitgebracht op plaat, ook hebben niet alle clubs nog goede draaitafels staan
 
Draaien met CD’s
 
Vrijwel elke serieuze club heeft op dit moment wel een goede set CD-spelers staan. Het draaien met CD’s is sinds de opkomst van de CD begin jaren 80 enorm populair geworden en een verademing geweest voor veel DJ’s die met de zware platentassen van club naar club reisden.
Net als bij het draaien met platen is het bij het mixen met CD’s ook de bedoeling dat de nummers in tempo gelijk worden gesteld om zo een goede overgang tussen de nummers mogelijk te maken. Echter door gebruik te maken van moderne technieken  als een BPM counter (een functie waarbij het tempo word aangegeven) en quantize of sync opties is dit wat gemakkelijker dan bij platen.
Daarom is er meer tijd en ruimte om met effecten te werken. Deze effecten zoals filters, delay’s, reverbs en flangers geven een meer eigen draai aan het originele nummer.
In tegenstelling tot het draaien met platen word er behalve bij het in en uithalen van de CD niet aan het medium (CD/plaat) zelf gezeten. Tempo aanpassen en zelfs ook scratchen gebeurt via een Jogwheel, een ronde schijf op de cd-speler die reageert op aanraking.
 
Voordelen van draaien met CD’s zijn o.a.:
-          Club standaard - Op dit moment bezit vrijwel elke club goede CD spelers
-          Effecten  - ten opzichte van draaien met platen kan er meer met effecten worden gewerkt
-          Gewicht  - Een tas vol CD’s is veel lichter dan een tas platen, daarnaast kan op moderne cd spelers ook met MP3-cd’s of een USB stick gewerkt worden.
 
Nadelen van draaien met CD’s zijn o.a.
-          Hoge kosten – Hoewel CD’s en zeker MP3-cd’s goedkoper zijn dan platen kunnen de kosten van een goede set CD-spelers inclusief mixer behoorlijk oplopen
-          Ontwaarding – Platen zijn redelijk waardevast, cd’s dalen echter alleen maar in waarde.
-          Beschikbaarheid – Door de komst van het MP3 formaat lijkt de tijd van de CD als medium voorbij, steeds minder is beschikbaar op CD. Via MP3-CD’s is dit echter wel op te lossen.
 
Draaien met MP3’s / Software
 
Een van de belangrijkste redenen voor de enorme belangstelling van, vooral jeugd, om DJ te worden is de intrede van de DJ-software.  Vrijwel iedereen in Nederland heeft thuis een computer, de belangrijkste vereiste voor het draaien met software. Daarnaast is het aanschaffen van MP3’s goedkoop en dus is het draaien met software de ideale goedkope instapmogelijkheid om het DJ’en uit te proberen. Omdat de computer daarnaast ook nog desgewenst de synchronisatie (beatmatchen) van de nummers overneemt hoeft de software DJ zich nauwelijks meer bezig te houden met beatmatchen. Dit maakt leren draaien veel makkelijker en toegankelijker en zorgt ervoor dat de gevorderde software DJ zich kan gaan richten op het gebruik maken van effecten, loops en zelfs complete remix mogelijkheden.
 
Voordelen van draaien met MP3’s /software
-          Goedkoop - Waar bij vinyl de platen en bij CD’s de spelers en CD’s vrij prijzig zijn is draaien met MP3’s software relatief goedkoop met mp3’s van rond de euro.
-          Gemakkelijk - Door de synschronisatiefunctie kan vrijwel iedereen binnen korte tijd draaien.
-          Creatief - Het niet hoeven beatmatchen laat veel ruimte voor creatieve dingen als effecten, loops en zelfs remixen.
-          Lichtgewicht – Geen platen- of cd-koffers, alleen een laptop en een controller.
 
Nadelen van draaien met MP3’s /software
-          Geluidskwaliteit – Deze is bij MP3’s minder dan bij CD’s en vooral platen.
-          Kwetsbaar – Valt je laptop uit dan kun je meteen niks meer
-          Minder show – Doordat je als software DJ achter je laptop staat en het publiek minder ziet wat je doet is het moeilijker een show te maken.
-          Minder waardering – Omdat het vrij gemakkelijk is door beatmatchen en mensen niet zien wat je doet word er wel eens gegrapt dat software-DJ’s ondertussen hun e-mail checken...
 
De aanschaf van de DJ apparatuur
 
Na het lezen van het bovenstaande stuk is hopelijk duidelijk geworden met welk medium er gedraaid gaat worden. Zoals gezegd, alle vormen van draaien hebben elk hun eigen voor- en nadelen, dus de keuze is echt persoonlijk. En het mooie is dat het altijd mogelijk is om over te stappen op een later tijdstip. Maar wat is nu een goede controller / CD-speler / Draaitafel? Waar moet je op letten bij de aanschaf en wat moet je vooral vermijden?
Hieronder per medium een aantal tips om op te letten voor en tijdens de aanschaf. Voor meer specifieke informatie kun je natuurlijk altijd in onze winkel terecht.
 
Vinyl
 
De standaard set-up voor de vinyl DJ bestaat uit 2 Decks (draaitafels), een dj-mixer in het midden, een headphone en (monitor)speakers om het op af te luisteren.
Deze set-up is uit te breiden met bijvoorbeeld meer draaitafels (sommige dj’s draaien met 4 decks tegelijk), een microfoon of effectprocessoren. We gaan voor nu vooral in op de basissetup.
Vroeger was, als je het budget ervoor had, de keuze wat draaitafels betreft een gemakkelijke. De Technics SL1200 draaitafels waren robuust krachtig en gingen gemakkelijk 20 jaar mee. Helaas worden ze sinds enkele jaren niet meer gemaakt en moeten  er andere keuzes gemaakt worden.
Hieronder wat tips betreffende de aanschaf van draaitafels en een mixer. Tips over de aanschaf van monitorspeakers kan je bij TIPS & Trucs over Monitor Speakers vinden.
Headphones komen later aan bod.
 
Waar op de letten bij aanschaf van draaitafels
 • Belt drive of Direct drive? – Direct drive is sterker en stabieler en heeft altijd de voorkeur.
 • Torque – De torque geeft de kracht van de motor aan, hoger is beter!
 • Bouwkwaliteit – Liefst een zware metalen draaitafel, dit gaat langer mee en ligt steviger.
 • Pitchfaders – Deze mogen best stroef gaan, anders loop je kans dat de pitch per ongeluk verschuift door een lichte aanraking.
 • Naalden – Goede elementen en naalden zijn enorm belangrijk voor de kwaliteit van het geluid en voor het behoud van je platen!
Waar op te letten bij de aanschaf van een DJ mixer
 • Aantal kanalen – Zorg voor genoeg kanalen, 1 per draaitafel of ander instrument, let op dat je in de toekomst kan groeien en misschien meer nodig zult hebben.
 • Knoppen /faders – Zijn deze stevig en voelen ze goed aan?
 • Geluidskwaliteit – De mixer bepaald voor een flink deel de geluidskwaliteit van je dj set.
 • Effecten – Heb je effecten nodig? Effecten op de mixer is vaak makkelijker dan losse effecten.
 • Mic input – Wil je een microfoon aansluiten dan is dit wel essentieel!
 • BPM counter – Dit kan erg handig zijn omdat je zo weet hoe snel de track is.
CD’s
 
De standaard setup van de CD-DJ lijkt enorm veel op die van de vinyl DJ. Ook hier gaat het om 2 decks en een mixer om af te spelen. Alleen zijn het dan CD-decks in plaats van draaitafels.
In clubs zijn de Pioneer CD-spelers inmiddels net zo stevig marktleider als de Technics SL1200’s dat onder de draaitafels waren. Deze hebben zich jaren lang bewezen als degelijke spelers en zijn in vele clubs te vinden. Dit wil overigens absoluut niet zeggen dat er geen goede alternatieven zijn. De Pioneers zijn in verhouding vaak vrij prijzig en voor een stuk zachter prijsje kom je soms ook hele goede CD-spelers tegen. Hieronder een aantal tips om op te letten. Voor de aanschaf van een DJ mixer, zie hierboven.
 
Waar op te letten bij de aanschaf van een CD-speler
 • CD-Lader – Hoe gaat de CD de CD-speler in? Is dit stevig?
 • CD-RW / MP3 – Leest de speler alleen CD’s of ook gebrande CD’s en MP3’s?
 • Platter – Belangrijk is dat de Platter (JogWheel) goed voelt en snel reageert.
 • USB – Een USB aansluiting kan handig zijn, scheelt een berg CD’s sjouwen.
 • Scratch-functie – Niet alle CD-spelers kunnen scratchen, draai je hiphop dan is zon functie zeker een aanrader!
Naast de hierboven benoemde standaard Club DJ setup met CD-spelers zijn er ook andere mogelijkheden om met CD’s te draaien.
In Cafe’s word vaak gebruikt gemaakt van een 19inch rack unit waarin zich 2 CD spelers naast elkaar bevinden. Dit is makkelijker in te bouwen in een cafe en scheelt enorm in de ruimte.
Ook zijn er apparaten op de markt die 2 cd-spelers met een mixer samen in 1 geheel brengen met daarnaast  nog USB en Virtuele DJ mogelijkheden. Een goed voorbeeld hiervan is de Mixdeck van Numark. Meer info hierover is te verkrijgen bij onze medewerkers.
 
Software DJ
 
De setup van een software Dj is op het eerste gezicht heel anders dan die van een vinyl- of cd-dj.
Dit komt omdat vrijwel alles gebeurt in de laptop. Hierop is DJ software geinstalleerd waar nummers mee gemixt kunnen worden. De controller lijkt vaak nog wel enigzins op de traditionele DJ setup (mixer met 2 decks), maar zelfs dat hoeft lang niet altijd het geval te zijn. De controller is eigenlijk ook alleen maar een “afstandsbediening”  waarmee de software op de laptop bestuurd word. Daarnaast heeft men een audio interface (geluidskaart) nodig met meerdere outputs (en eventueel inputs) om er voor te zorgen dat er naast de main output ook een ander nummer kan worden voorafgeluisterd op de headphone. De geluidskaart ingebouwd in de laptop is hiervoor NIET geschikt!
Soms worden deze audio interfaces ook ingebouwd in de controllers. Dit kan handig zijn voor een DJ die veel reist omdat je dan alles in 1 pakket hebt. Voor meer info over Audio Intefaces check de desbetreffende TIPS & TRUCS.
Naast de setup met een laptop, controller en geluidskaart kunnen er soms andere apparaten als (virtuele) drumcomputers worden toegevoegd waardoor het geheel meer een “live-act” word.
Hieronder een aantal tips om op te letten bij de aanschaf van een virtuele DJ setup.
 
Waar op te letten bij de aanschaf van een virtuele DJ setup
 • Goede laptop – De laptop is het hart van je DJ setup als virtuele DJ, zorg voor een stabiele laptop, liefst een Macbook of een Windows laptop zonder internet.
 • Audio interface – Een goede audiointerface is belangrijk voor je geluidskwaliteit. Let daarnaast op het aantal in en uitgangen dat je nodig hebt!
 • Software – De 3 bekendste namen zijn Native Instruments Traktor, Serato en Virtual DJ. De keuze welke software het beste bij je past is persoonsafhankelijk.
 • Controller – Zorg voor een controller met genoeg knoppen om de functies die jij wil kunnen besturen te besturen. Jogwheels zijn steeds minder essentieel tenzij je wil scratchen.
 • Aantal Decks – Wil je met 4 decks draaien, zorg dan dat zowel je geluidskaart, software als controller die opties heeft!
Serato/Traktor Scratch
 
Omdat sommige DJ’s wel wilden overstappen naar het virtueel draaien maar het gevoel van platen prefereerden boven het draaien met een controller zijn er producten op de markt die een soort tussenoplossing vormen tussen de traditionele setup en de virtuele DJ.
Met Traktor/Serato Scratch kun je middels ‘timecode’-platen of –cd’s je DJ software besturen alsof je met normale platen/ cd’s draait. Het voordeel is dat je op deze manier zowel met je oude platen/cd’s kan draaien maar tevens ook gebruik kan maken van het draaien met MP3’s.
In het geval je zon setup zou overwegen betekend dat echter wel dat je naast een traditionele setup (2 decks en een mixer) ook een laptop, een geluidskaart met genoeg in- en outputs, timecodeplaten/cd’s en de juiste software nodig hebt!
 
geschreven door: Maarten van Satur8

Hier kunt u uw tekst invullen

Volg ons op Facebook!

Mis geen enkele aanbieding en abonneer u op onze nieuwsbrief!